A téli hónapokban különösen fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek nemcsak táplálóak, hanem felmelegítenek minket a hidegben. Összegyűjtöttünk néhány klasszikus és modern téli receptet, amelyek garantáltan felvidítanak a leghidegebb napokon.
1. Klasszikus húsleves gazdagon
Hozzávalók:
- 500 g csirkehús (lehetőleg csirkecomb)
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 zellergumó
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- Só, bors
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A csirkehúst alaposan megmossuk, majd egy nagy fazékba tesszük.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk.
- A habot leszedjük, majd hozzáadjuk a megtisztított és felaprított zöldségeket.
- Sóval, borssal ízesítjük, és alacsony lángon 1-1,5 órán át főzzük.
- A kész levest leszűrjük, a húst és zöldségeket tálaláskor visszatesszük.
2. Rakott kelkáposzta
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csésze rizs
- 2 tojás
- 1 csésze tejföl
- Só, bors, pirospaprika
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A kelkáposzta leveleit leforrázzuk, majd a vastag ereket kivágjuk.
- A rizst előfőzzük, majd összekeverjük a darált hússal, felaprított hagymával, fokhagymával, tojásokkal, sóval, borssal és pirospaprikával.
- Egy tepsit kikenünk olajjal, majd egy réteg kelkáposzta levelet teszünk az aljára.
- Erre jön a húsos-rizses keverék, majd ismét kelkáposzta, és így tovább, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
- A tetejére tejfölt kenünk, és 180°C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük.
3. Forró csokoládé pillecukorral
Hozzávalók:
- 2 csésze tej
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál cukor
- 1/4 teáskanál vanília kivonat
- Pillecukor a tetejére
Elkészítés:
- A tejet egy lábasban felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot.
- Kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor és a kakaó teljesen feloldódik.
- Levesszük a tűzről, és belecsepegtetjük a vanília kivonatot.
- Poharakba öntjük, és a tetejére pillecukrot teszünk.
4. Sült alma fahéjjal és dióval
Hozzávalók:
- 4 nagy alma
- 1/2 csésze dió
- 1/4 csésze méz
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- Az almákat megmossuk, majd a közepüket kivájjuk, hogy helyet készítsünk a tölteléknek.
- A diót durvára vágjuk, majd összekeverjük a mézzel és a fahéjjal.
- A tölteléket az almákba kanalazzuk, és egy-egy kis darab vajat teszünk a tetejükre.
- Egy tepsibe helyezzük az almákat, és 180°C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, amíg megpuhulnak.
5. Sült zöldségek téli fűszerekkel
Hozzávalók:
- 2 sárgarépa
- 2 cékla
- 1 édesburgonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál kakukkfű
- Só, bors
Elkészítés:
- A zöldségeket megpucoljuk, majd egyforma méretű darabokra vágjuk.
- Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, rozmaringot, kakukkfüvet, sót és borsot.
- A zöldségeket beleforgatjuk a fűszeres olajba, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- 200°C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak.
Összegzés
A téli hónapok alatt különösen fontos, hogy olyan ételekkel tápláljuk a testünket, amelyek melegen tartanak minket, miközben finomak és táplálóak is. Az itt bemutatott receptek egyszerűek, mégis különlegesek, így tökéletes választásnak bizonyulnak a hideg téli estéken. Ha szeretnél egy kiadós levest, egy fűszeres pitét vagy egy frissítő smoothie-t, ezek a receptek biztosan elnyerik a tetszésedet. Kísérletezz bátran, és találd meg a saját téli kedvenceidet!
Eredeti forrás: BBC Good Food